Høsthaik i frisk form

I år som alltid kom Høsthaiken brått på de fleste. Og denne gangen skulle vi og 8. Skien til og med arrangere. Men siden både Troll og Mjølner for tida er godt besatt med rovere fulle av idéer og virketrang, kunne troppslederne rolig overlate planlegging og gjennomføring til neste generasjon ledere. Det ble det bare bedre av.

Haikeledelsen ved Enny og Mari, her på avslutningsseremonien. Men nå foregriper vi ting.
Foto: Hanne Birte Hulløen

Etter et par ukers intens planlegging hadde roverne alt på stell og dro opp fredag kveld — litt for å sjekke ut leirplassen men mest for å være på tur sammen før patruljene kom.

For speiderne begynte haiken på parkeringsplassen på Svanstul lørdag kl. 11. Tolv påmeldte patruljer var blitt til ti deltakende. Likevel var det bortimot 80 speidere på tur: drøyt 50 speidere i patruljer, ca. 20 rovere som arrangerte og 5-10 rovere og ledere som fulgte med.

Mye folk. Men dette er fortsatt avslutningsseremonien.
Foto: Hanne Birte Hulløen

Fra 3. Skien stilte alle de fire sjølstyrte patruljene. Ikke alle var like mange, men alle klarte å stille. Og alle hadde helt ferske peffer og asser som tok patruljene sine på tur for første gang. Men alle har vært på tur med patrulje før, så dette kan de.

Trolljegerne på tur. På en del av ruta kunne de legge fra seg sekken.
Foto: Geir Kildal

Den ferske aspirantpatrulja var også med, og de stilte sterkt, med seks speidere, tre rovere og ledere og en ekstra småspeider. Og siden roverlaget Troll arrangerte, tok de navnet Trolljegerne. For mange var dette første overnatting i huk, så dette var moro. Og manglende erfaring til tross, de aller fleste oppgavene ble løst uten ledernes hjelp. Men turen på lørdag var litt i lengste laget for aspiranter med korte bein og stor sekk, så de valgte å kutte ut den ene posten.

Haiken gikk først opp til Narefjell og så stort sett samme veg tilbake, men med en avstikker opp på Flåttene for å overnatte. På vegen var det tre poster: Naturkjennskap, Kart og kompass og Praktisk oppgave (båltenning). Til sammen 10-12 km med noen hundre høydemeter.

Aspirantenes gapahuk.
Foto: Geir Kildal

På leirplassen venta gapahukbygging, middagslaging og leirbål. Patruljene fikk utdelt fem ord de skulle bruke i innslaget. Ellers sto de fritt. På Høsthaiken er ikke konkurransen så viktig. Det handler mest om å ha en fin tur og bli kjent med andre speidere: Derfor var det poeng for å få med andre patruljer på leirbålsinnslaget, og oppgavene var tenkt ut mer for å være morsomme enn rettferdige. Arrangørene delte f.eks. ut ekstra ord i hytt og vær når de syntes noen fortjente det.

Bøffel er kommet i mål og venter på resultatene. Slitne men blide.
Foto: Trond Engen

Dagsmarsjen på søndag var mye kortere: ned igjen til Svanstulvannet, der det venta ei rekke pioner- og førstehjelpsoppgaver, noen seriøse og andre mer absurde, midt i løypa for Kom-deg-ut-dagen. Det vanka noen rare blikk når speiderne velta pasienten av båra og brukte den til stige for å hente smokk til peffen oppe i et tre.

Jerv på siste post. Hva gjør du med en pasient som har dødd fordi du har brukt tid på tull som å klatre opp i et tre og hente smokk til peffen?
Foto: Trond Engen

Til slutt var det felles avslutning med kåring av vinneren. Det ble Skogdue! På andreplass kom Gaupe fra  1. Gulset og på tredjeplass Midgardsormen fra 1. Skotfoss.

… og vinneren er (trommevirvel): Skogdue, 3. Skien! To tidligere peffer i Skogdue fikk lov å utrope en vinner som fører tradisjonen videre.
Foto: Hanne Birte Hulløen

Bildene fra Høsthaiken på galleriet:
//galleri.3skien.no/#!album-51