Terminliste

Nedlastbare terminlister:

Nye terminlister blir lagt ut etterhvert som de blir klare.

Flokken: Terminliste flokken høsten 2018.

Aspirantene: Terminliste for aspirantene kommer. Foreløpig bruker de troppens terminliste for sted og tid for møtene, men har som oftest egne møteopplegg.

Troppen: Terminliste troppen høsten 2018.

Roverlaget Troll: Avtaler seg imellom.

NB! Det vil alltid bli endringer i programmet i løpet av en termin, særlig mot slutten. Det skal bli gitt beskjed i møtene og på lapper eller e-post, men det er ikke alltid slikt når fram. Derfor er det viktig å holde øye med den levende terminlista nedenfor.

okt
20
lør
Gruppetur @ Speiderhytta ved Heivannet
okt 20@10:00-okt 21@15:00
Gruppetur @ Speiderhytta ved Heivannet

Den tradisjonelle gruppeturen til Heivannet.

Roverlaget står som vanlig for troppens program. Og for et program det blir i år! De reiser opp fredag kveld og oppretter base på Stabburet.

Patruljene møter lørdag kl. 10.00 på Huset og får utdelt kart og hver sin rute. Så fraktes de til avgangsstedet og går inn til hytta med full oppakning. De overnatter i gapahuk.

Flokken og aspirantpatrulja møter i Solvika lørdag kl. 12.00 og går inn til hytta. Flokken overnatter inne. Aspirantpatrulja bor i lavvo, så ta med liggeunderlag og god sovepose (hvis du har). De som ennå ikke har utesovepose, vil få sove inne med flokken.

Husk at alle skal bære sin egen ryggsekk, så det gjelder å pakke fornuftig. Sekken må passe til ryggen og strammes så den sitter godt på. Ikke pakk mer enn nødvendig, og ikke mer enn at alt får plass i ryggsekken. Ting som henger og dingler på sekken, koster krefter. Det er den som bærer sekken som må produsere energien til all den ekstra bevegelsen.

Etter at patruljene er kommet fram og har fått slått opp huk, blir det felles middag. På kvelden blir det leirbål og opptakelse av de aspirantene fra i fjor som ikke ble tatt opp på pinseleiren før sommeren — og av de roveraspirantene som ikke ble tatt opp på det første møtet etter ferien. Husk speiderdrakt.

På søndag er det Speiderhyttas dag med lek og moro. Gruppa holder grillmat til deltakerne og har også litt til gjestene (men det er vanskelig å beregne hvor mange vi blir, så ta helst med det du regner med å spise). Samlinga avsluttes ca. kl. 15.00.

Deltakerprisen på kr 100,- betales som vanlig på Vipps til 501016 (3. Skien speidergruppe).

Noen tips før dere skal pakke sekken, mest til dere som er nye i troppen:

 • Når du ikke er vant til å gå med sekk ennå, og særlig hvis sekken ikke er veldig god som tursekk, kan den være tung å bære. Derfor er det viktig å stramme den riktig og ikke pakke mer enn nødvendig.
 • Du kan få hjelp til å finne fram ting, men pakk sekken sjøl. Da veit du hva du har med og hvor du har det, og etterpå husker du bedre hva du kunne lagt igjen og hva du glemte. Pakk i plastposer i sekken, så det holder seg tørt og så du kan ta ut akkurat posen du trenger istedenfor å rote i hele sekken.
 • I en tursekk bør det alltid ligge en dorull, gjerne tørt pakka i glidelåspose.
 • Du må ha regntøy og vanntett fottøy. Av klesskift trenger du ikke mye, men på denne tida av året må du ha med varmt tøy. Ikke ha alt på når du starter, for du går deg fort varm. Det er bedre å ha noe ekstra å ta på når du stanser. Helst ull, siden ull er så å si ubrennbart og varmer når det er vått: Ullundertøy, ullgenser, ullsokker, lue, votter og skjerf. Fleece er også bra. Det kan være brannfarlig og varmer dårligere enn ull når det er vått, men trekker lite vann og tørker fortere. Bomull er tungt og kaldt når det er vått og tørker aldri. Superundertøy er mest til trening og ikke til speidertur, for det hjelper ingenting når du er klam og kald. Men det kan brukes under ullundertøyet hvis det klør.
 • Det er tørt og fint i en godt bygd gapahuk, uansett vær. Du må ha med sovepose for årstida og liggeunderlag. Ta også med kniv (hvis du har) og lykt.
 • Middag på lørdag og grillmat på søndag kjøpes inn felles, men du trenger brødmat/niste til 3-4 måltider. Husk at du blir mer sulten på tur. Litt godteri er også kjekt, både som kveldskos og som ekstra energi hvis du går tom. Du trenger spisebestikk, flat og dyp tallerken, kopp og drikkeflaske. Ikke bær på drikke til hele helga, for det er vann på hytta og underveis på turen. Bare husk å fylle flaska når du har sjansen.
 • Dette er en fellestur, men det er god skikk å ta med sitt eget søppel hjem. Ha med en liten pose.
okt
21
søn
Speiderhyttas dag @ Speiderhytta ved Heivannet
okt 21@12:00-15:00

Vi inviterer igjen speidere, familier og alle venner av Speiderhytta til Speiderhyttas dag, en tur- og aktivitetsdag for alle. I år har vi dessuten annonsert dagen som en del av «Åpen uke» i regi av LNU og Skien kommune, så vi håper å bli enda flere enn vi pleier.

Vi fyrer opp grillen kl. 12.00 og holder på til ca. kl. 15.00. Grillen er til allmenn bruk. 3. Skien har grillmat til deltakerne på gruppeturen, og kanskje litt ekstra, men vi anbefaler at alle tar med til eget forbruk.

nov
18
søn
Kirkesøndag @ Skien kirke
nov 18@10:45-12:30
Kirkesøndag @ Skien kirke | Telemark | Norge

Skiensspeidernes årlige gudstjeneste. 3. og 8. Skien står for innslag i gudstjenesten og holder kirkekaffe med bålpanne ute på kirkebakken. Kollekten i gudstjenesten går til drift av speiderarbeid på Huset.

3. Skien er uavhengig av kirka. Det betyr at oppmøtet i gudstjenesten er opp til hver enkelt. Men jo fler som møter opp og viser speiderskjorta, jo bedre.

(11. november kl. 11.00 er også 100-års-minnet for slutten på første verdenskrig. Vi kan regne med at dette også vil bli markert.)

nov
20
tir
Patruljemøter ute @ Lundedalen, oppmøte ved Hjalmar Johansen-støtta
nov 20@18:00-20:00
jul
22
man
World Scout Jamboree 2019 @ Summit Bechtel Reserve
jul 22-aug 2 heldags
LOGO WSJ 2019
Leirlogoen (trykk for leirens hjemmeside)

Verdensspeiderleir på Summit Bechtel Reserve i Appalachene i USA med 40-50 000 deltakere fra hele verden. I opplegget for den norske kontingenten inngår det også fem dager med «Troppstur USA» før leiren. Man melder seg på som enkeltperson, og så settes det sammen tropper med 36 speidere og 4 ledere fra begge de norske speiderforbundene. Speiderne i en tropp er vanligvis fra samme del av landet for å kunne ha samlingshelger og bli kjent med hverandre i troppen og patruljene før avreise. Jamboreedeltakelsen er altså mer enn bare ti-tolv dager på verdens mest spennende speiderleir.

Å dra på jamboree som deltaker får du sjansen til bare én gang i livet. Forrige jamboree var for årgangene 1997-2001 og fant sted i Japan sommeren 2015. Da var det med fem speidere og en leder fra 3. Skien. Denne gangen er det for dem født mellom 22. juli 2001 og 21. juli 2005. Datogrensene er absolutte, men det er en ekstrasjanse for dem som er for gamle: Å søke om tjeneste i troppsledelse eller internasjonal leirstab (IST).

Prisen er satt til 38 000 kr per deltaker, så det gjelder å begynne å spare tidlig. Dette omfatter leirkontingent, reise, Troppstur USA og samlingene i Norge før og etter leiren, men ikke lommepenger eller reise til og fra avreiseflyplassen i Norge. Det gis ikke søsken- eller lederrabatt eller annen støtte fra speiderforbundet, siden det uansett ikke er mulig å støtte så mye at det er oppnåelig for alle. Men kretsen gir litt til alle deltakere på internasjonale arrangementer, og det er også mulig å søke støtte fra diverse fond og legater.

Det er viktig å presisere at dette ikke er påmelding men søknad om deltakelse. Det er ingen som er garantert plass, men man vil selvfølgelig at så mange som mulig skal få sjansen. De som ikke får plass med en gang, vil bli satt på venteliste, og i Japan i 2015 kom alle som søkte med til slutt. Denne gangen ligger det an til rekordpåmelding, men det blir ikke flere deltakere enn man har ledere til i troppene. Derfor er gode søkere til troppsstab særlig viktig.

Søknadsfristen går ut 1. november 2017, og de første skal få tilbud om plass i begynnelsen av desember (men med veldig mange søkere eller for få kvalifiserte ledere, kan nok kabalen ta lenger tid).

Les mer på den norske kontingentens nettsider og følg med på den norske kontingentens Facebookside. Du kan også melde deg på nyhetsbrevet på jamboréens hjemmeside og følge jamboréen på Facebook.

sep
21
lør
Rover-5-kamp @ Skien fritidspark, oppmøte ved ishallen
sep 21-sep 22 heldags
Rover-5-kamp @ Skien fritidspark, oppmøte ved ishallen | Telemark | Norge

Rover-5-kamp i Grenland!

Femkamp er rovernes norgesmesterskap, som holdes hvert år den tredje helga i september, og de siste åra har det deltatt rundt 50 lag fra hele landet. Ett lag består av tre speidere over 16 år, der de tre til sammen ikke er eldre enn 65 år eller der to av dem er yngre enn 18 år. De fem øvelsene er (i konvensjonell rekkefølge):

 • Teori (allmennkunnskap)
 • Woodcraft (naturkjennskap)
 • Hemmelig oppgave (praktisk nevenyttig)
 • O-løp (dag + natt)
 • Hinderløype (terrengløype på 6-800 m med ca. 24 ulike hinder)

Vinneren kåres etter et poengsystem der det beste laget i en øvelse får 100 poeng og de andre proporsjonalt etter resultat. Maksimal poengsum er altså 500 poeng, og det skjer dersom ett lag vinner alle fem øvelser.