Godt nytt speiderår!

På veg inn i et nytt år. Bildet er fra siste troppstur i 2018. Også nytt forsidebilde på 3skien.no.
Foto: Mari Madsø Engen

Det nye året er i gang, og det er også 3. Skien. Roverlaget har som vanlig vært på nyttårstur på Speiderhytta. For ledernes del begynner våren med ledersamling på Speiderhytta førstkommende helg (4.-6. januar) for å få på plass de overordna rammene. For alle andre begynner det med juletrefest i skogen tirsdag 8. januar.

Denne vårterminen vil ha både gamle og nye ting på programmet. Vi tar det nye først. I gruppa skal vi i 2019 i tillegg til friluftslivet legge vekt på synlighet og samfunnsengasjement. Akkurat hva vi skal gjøre og hvordan har vi ikke bestemt ennå. Her skal speiderne delvis legge sine egne planer på det nivået som passer i de ulike aldersgruppene. Dessuten har Grenland krets tatt på seg å arrangere NM i speiding (landskonkurransen for speiderpatruljer) i juni, og det vil nok engasjere oss alle på en eller annen måte. Her kommer det ut en egen mail om et par uker. For roverne vil det skje en del nytt i forbindelse med opprettelsen av Speiderberedskap Sørøst. Og på ettersommeren skal to av roverne våre på verdensspeiderleir i USA.

Så det gamle. Det er selvfølgelig kretsleirår, med ukesleir for troppen, egen roverleir og overnattingsbesøk av småspeiderne. Invitasjon til forhåndspåmelding kommer ut om ikke så lenge. Kretsbannerkonkurransen for speidere og Shere-Khans skinn for småspeiderne er helga etter påske, og for patruljene er dette også kvalifisering til NM på hjemmebane. Alt i februar begynner flere kurs: Peff 1 for dem i troppen som står for tur til å bli peff eller ass, Trinn 2 for rovere og andre ferske ledere og NSFs Fjellederkurs for ledere og rovere over 18 år.

Alt dette står i den levende terminlista på 3skien.no. Resten av vårprogrammet kommer så snart det er klart. Terminlista for småspeiderne er bestemt allerede og vil bli publisert om kort tid. Programmet for troppen blir endelig spikra av førerpatrulja på turen helga 11.-13. januar, og terminlista blir lagt ut på hjemmesida kort etter. Roverlaget legger opp sitt eget program i sitt eget tempo.

Og til slutt noe helt nytt: Sommeren 2020 blir det arrangert europeisk jamboree i Polen for speidere mellom 14 og 18 år (dvs. dere som er født mellom 26. juli 2002 og 31. desember 2006). Dette er en stor leir av samme type som verdensspeiderleiren i USA, men siden den er bare for Europa blir den mye billigere i reise og litt billigere i kontingent. På sånne internasjonale leirer søker man om å få bli med som enkeltperson, og så setter den norske delegasjonen sammen tropper med ca. 40 speidere og ledere fra samme del av landet. Dette er et godt alternativ for dem som syntes WSJ 2019 i USA ble for dyrt eller som syns det er lenge å vente til Sør-Korea i 2023. Her søker du om deltakelse på EJ2020. NB! Søknadsfristen går egentlig ut alt i morgen, så hiv dere rundt. Det er evt. mulig å søke nå og trekke søknaden før første betaling. Dessuten har det blitt kunngjort på veldig kort varsel, så det er neppe mange som rekker å søke før fristen, og jeg regner med det er gode muligheter til å få være med sjøl om dere søker noen dager for seint.