Oppstart høsten 2024

Speiderhytta og Stabburet i juni. Foto: Trond Engen

Velkommen til et nytt speiderår!

Vi har nettopp avslutta et flott speiderår med gruppeleir på Heivannet for både småspeidere, speidere og rovere. Nå begynner et nytt, og målet for dette er «pinseleiren» i himmelfartshelga 29. mai-1. juni (for alle) og Speidernes landsleir på Gjøvik 5.-12. juli (for tropp og roverlag). Hold av datoene alt nå!

Men først skal vi gjennom en høst og en vår der mye kommer til å dreie seg om dette målet. Vi vil kanskje ikke alltid tenke på det, men hver gang vi er ute i all slags vær, og hver gang vi lærer noe inne, trener vi i virkeligheten på å være sammen på leir.

Vi begynner som vanlig med oppstartsmøte for gamle speidere på Bakkestranda tirsdag 20. august. Femteklassingene tar farvel med flokken og ønskes velkommen til troppen. På dette møtet er vi så glade for å se hverandre igjen etter en lang sommer at det mest blir lek og moro.

Tirsdag 27. august er det oppstartsmøte for nye speidere, også på Bakkestranda. Da skal vi gi de nye en smakebit av hva speiding er.

Helga etter høstferien (19.-20. oktober) er det gruppetur til Speiderhytta med Speiderhyttas dag på søndag.

Ellers er det møter hver tirsdag slik det pleier, utemøter ut september og deretter skiftevis inne og ute til vi avslutter høstterminen med julemøte tirsdag 3. desember i Storsalen på Huset.

Detaljene om hvert møte og hver tur finner dere på Spond, men vi kan ta det som er spesielt:

Flokken

Det planlegges felles småspeiderdag for Skiensspeiderne søndag 22. september, antakelig på Bakkestranda.

Troppen

Helga 7.-8. september blir det Skiensspeidernes høsthaik. «Haik» er et speiderord som betyr fottur med overnatting ute. På Høsthaiken drar patruljene i Skien på en overnattingstur med oppgaver.

Noen av de eldste i troppen skal på Peff 2, et kurs i å lede patrulja på haik. Det begynner med kveldssamling onsdag 18. september og avsluttes med haikehelg 28.-29. september.

Som vanlig blir det også Trøkktur, felles tur i kretsen for speidere som går på ungdomsskolen. Dato og tema er ikke bestemt ennå, men det blir alltid veldig fine turer.

Da vi var på Spejdernes lejr i Danmark i 2022, ble vi kjent med Køgespejderne. I 2025 kommer de for å besøke oss på Spejdernes landslejr. Nå skal vi prøve å bli kjent før vi drar på leir sammen, så det vil nok prege programmet, særlig etter jul. Vi har søkt og fått midler til utvikling av ledermiljø og førerpatruljearbeid. Kan det bli leder- og førerpatruljetur til Danmark mellom nyttår og skolestart? Det bestemmer vi så snart vi har fått gjort avtaler med Køgespejderne.

Roverlaget

Roverpatrulja i kretsen fortsetter med felles rovermøter den siste onsdagen hver måned.

Helga 20.-22. september er det Roverfemkamp 2024 i Tønsberg (<https://speiding.no/arrangementer/roverfemkamp-2024>). Troll stiller alltid med lag.

Det blir også Roverstevne (nasjonalt) og Villmark (i kretsen), men disse er ikke satt på programmet ennå.

Roverne kan også tenke på World Scout Moot (<https://speiding.no/arrangementer/world-scout-moot-portugal-2025>) i Portugal, en verdensspeiderleir for speidere mellom 18 og 25 år.

Ledere

Helga 24.-25. august er det kick-off-samling for ledere i kretsen.

Helga 30. august-1. september er det Friluftsfest, kurs- og inspirasjonshelg for ledere i hele landet.

Lederstart, kurs for nye ledere, begynner med sjølstudium nå og avsluttes med ledersamtale i kretsen mandag 23. september.

Lederkurs trinn 2 er for dem som er kommet litt lenger på ledervegen. Kurset går over fire kvelder fra 3. oktober til 28. november.

Blir det tur til Danmark etter nyttår, blir det også for aktive ledere.