Kom deg ut!

Søndag 5. februar arrangerer friluftsorganisasjonene i Norge Kom-deg-ut-dagen. I Grenland er det Svanstul som er stedet, og 3. Skien er med. Troppen overnatter i lavvo fra lørdag for å være klare til storinnrykk av folk og fe på søndag. De aspirantene som vil kan overnatte med troppen. Aspiranter og andre uten god vinterpose vil kunne overnatte inne på Stjernehytta. Alle andre kan komme og besøke oss på søndag.

For besøkende:

I skrivende stund er det uklart hvor de forskjellige foreningene kommer til å slå seg til, men vi satser på å legge oss på flatene mellom Røde Kors-hytta og dammen i utløpet av Svanstulvatnet så det er lett å finne oss.

Og uansett hvor vi er har vi noe varmt til alle som kommer, og patruljene har forberedt aktiviteter for små og store.

Praktiske opplysninger for speiderne:

Oppmøte for felles kjøring til Svanstul blir på Huset lørdag 4. februar kl. 11.00. Henting på parkeringsplassen på Svanstul søndag 5. februar kl. 15.30. Vi må ta 30 kr per speider til felles innkjøp.

Midt på vinteren kan det bli både regnvær og bikkjekaldt, uansett hva værmeldinga måtte si, så pakk og kle deg for vintertur. Ha ull på alle kroppsdeler, ha med god sovepose og liggeunderlag, ski, gamasjer og/eller fotposer, spiseredskap, kniv og lykt. Det blir en del arbeid i snøen for å forberede storinnrykket, så husk skift av votter. Alt (unntatt ski og staver) skal pakkes oppi eller være spent godt fast til sekken, som skal strammes så den sitter godt på ryggen. Husk at det er du som skal bære ryggsekken din til leirplassen.

Troppsstaben kjøper middag til lørdag kveld, men ta med noen pølser til grilling ved bålet og brød eller annen mat til fire måltider. Men ikke gjør det for avansert — når vi er mange blir det vanskelig om alle skal tilberede egen mat til hvert måltid.

Tillegg 1: Utstyrssentralen

De sier det blir kaldt i helga, kanskje kaldere enn mange av oss har utstyr til. Jeg har fått en påminnelse om at kommunen har en utlånsordning for sports- og turutstyr, Utstyrssentralen:

Mail: utstyrssentralen@skien.kommune.no
Tlf.: 91 30 94 44
Adr.: Hesselbergs gate 22b (Kart)

Dersom ikke alt allerede er lånt ut til noen andre, skal de f.eks. ha både turski og vintersoveposer. Fristen for å låne utstyr som tropp har gått ut, men det er mulig å låne privat hele denne uka.

Tillegg 2: Mer om vinterspeiding

Vi har fått noen urolige tilbakemeldinger fra foreldre. Og det er bra dere sier fra hvis det er noe, for ellers får vi ikke svart på det.

Seinest på foreldremøtet forrige uke talte jeg varmt for verdien av å sende speiderne på patruljetur aleine for å lære å ta ansvar for hverandre. Det står jeg for, men jeg skjønner at det er viktig å få sagt at det vi skal på nå ikke er noen patruljetur. Vi hadde ikke sendt noen av patruljene våre aleine til fjells med telt midt på vinteren. Det krever ansvarlige ledere som (bokstavelig talt) har vært ute ei vinternatt før.

Når det gjelder denne turen spesielt, vil alle speiderne som sover ute få plass i den store ovnslavvoen. Vi vil ha med mye ved og holde fyringsvakt gennom natta, så det blir ikke virkelig kaldt. Som sikkerhet skal man likevel ha vinterpose i teltet. Vi kommer til å sjekke utstyret til speiderne og holde øye med temperaturen både utover kvelden og på natta, og vi vil aldri la noen sove ute uten at vi er fullstendig trygge på det. Det er derfor vi har hytta.

Ute, derimot, blir det råkaldt, så enten man bor på hytte eller i telt, må man være skikkelig kledd. Men vi er også klar over at man verken har eller kan ha fullstendig fjellutstyr til ungene når de er i den alderen, og da må man klare seg som best man kan. Jeg hadde det ikke, og da jeg skulle på vinterspeidingskurs det første året på ungdomsskolen, måtte mora mi ut på bygda (vel, Bergen, så det var ei stor bygd) og låne alt fra ullsokker til ryggsekk. Men det er ikke enkelt å finne noen å låne av. Det var derfor jeg sendte ut tipset om Utlånssentralen. Må man velge hva man skaffer, er det klart viktigst med varme klær. For det første har vi hytta i bakhånd, for det andre kan man kle seg godt i soveposen, mens å sitte inne på hytta hele dagen for ikke å fryse er både kjedelig og bortkasta.