Troppsmesterskapet på ski

Ski-TM på Speiderhytta ved Heivannet. 
Foto: Hanne Birte Hulløen

Årets troppsmesterskap på ski gikk av stabelen helga 26.-27. januar på Speiderhytta ved Heivannet. Arrangørene hadde sørga for å erstatte sibirkulda med milde vinder og nysnø, så alt lå til rette for store prestasjoner i øvelsene slalåm, langrenn og hopp.

For at alle skulle stille best mulig forberedt, begynte det hele med en svært effektiv kombinasjon av høydeopphold, styrketrening og utstyrstest idet deltakerne gikk inn fra Solvika med full oppakning. Etter lunsj, vannhenting og fyring i ovnene fulgte en kort og hektisk anleggsperiode, før lekene endelig kunne settes i gang med slalåm seint lørdag ettermiddag.

Og arrangørene hadde virkelig lagt seg i selen, for slaere låm er det sjelden å se. Ikke hadde den mange svingene heller, men der den sneik seg under grankvister og mellom småbjørker, var det likevel nok av hindringer. Konkurransen gikk i tre omganger. Dårligste omgang ble strøket og de to beste omgangstidene lagt sammen til sammenlagt tid. Vinner ble Ørjan fra Jerv/Bever med 42.21 foran Espen fra Ørn med 43.21 og Maiwenn fra Skogdue med 47.47.

Vinneren i farta. Ørjan tar den vanskelige svingen med glans.Foto: Hanne Birte Hulløen

I patruljekonkurransen skjedde det en arrangørskandale da lekenes resultatsystem/troppsleder klarte å regne et halvt poeng feil for både Ørn og Jerv/Bever. I den svært jevne konkurransen førte det til at Skogdue først ble utropt som vinner, mens det i virkeligheten var Ørn som var best foran Jerv/Bever og Skogdue.

Deretter kunne deltakerne trekke seg tilbake for å lade opp til øvelsene neste dag, kun avbrutt av mindre forstyrrelser som at Ørn lagde middag, Skogdue fylte vedkassene og Jerv/Bever fullførte bygginga av hoppbakken, som at Maiwenn endelig fikk avlagt speiderløftet, og som at lekenes fyldige kulturprogram skulle avvikles i peisestua under ledelse av Ørn.

Kulturprogrammets høydepunkt: Lars, Ørjan og Espen i sluttfasen av stolleken.Foto: Hanne Birte Hulløen

Dessverre ble kulturprogrammet noe skjemma av publikumsbråk, og lekenes strenge sikkerhetssjef Kristoffer svarte med tidlig oppstilling til flaggheis søndag morgen.

Trøtte tryner venter på flaggheis. Lars, Sander og Espen fra Ørn. Falah fra Jerv ser bedende på Kristoffer.Foto: Mari Madsø Engen

Etter at flagget var vel oppe, kunne konkurransene settes i gang igjen, denne gangen med langrenn inni svarteste granskauen. Fra skistadion ved tuntreet begynte løypa hardt opp nederste del av slalåmbakken, tok til venstre inn mellom granene, svingte brått ned gjennom bekkedalen vest for hytta, for så å gå skrått opp lia til leirbålsplassen og tilbake til skistadion.

Falah fra Jerv/Bever holder på å ta igjen Mari fra Skogdue på oppløpet. Falah vant suverent, og Mari kom på tredjeplass.Foto: Anders Berge

Vinner, med den imponerende tida 1.19 var Falah fra Jerv/Bever foran Ørjan, også Jerv/Bever, med 1.53 og Mari fra Skogdue med 2.17. I patruljekonkurransen vant Jerv/Bever foran Skogdue og Ørn. Utenom konkurransen løp Bjørn Vegard seinere gjennom løypa på 1.11, men han var knapt i mål før Kristoffer knuste rekorden ved å klokkes inn på 42 sekunder.

Med ett kom en skummel skikkelse ut av småskogen og kneip førsteplassen i hopprennet.Foto: Kristoffer Nilsson

Etter at alle var i mål, var det klart for det avsluttende hopprennet, og som seg hør og bør var det tåke og snø, så det var nesten ikke mulig å se toppen av ovarennet fra sletta. Eller, ikke akkurat fra sletta, for med hoppbakken i lia nedafor flaggstanga gikk unnarennet rett over i granskog, så de som slumpa til å holde seg på beina, måtte sørge for å gå over ende før de kom i nærkontakt med vegetasjonen. Heldigvis er ingen alvorlige skader rapportert på godseierens eiendom. Også denne øvelsen ble holdt i tre omganger der de to beste talte i sammendraget. Det var både lengde- og stildømming, og stildommerne viste langt større vilje til å honorere innovative stivalg enn hva man er vant til ved hopprenn arrangert av den konkurrerende grupperinga FIS:

Maiwenn setter skituppen i bakken og skyter fart.Foto: Kristoffer Nilsson

Siden lengde måles ved posisjon av bakerste fot ved landing, synes særlig idéen til Maiwenn og Espen med å kjøre den ene skituppen ned og få en katapultaktig slyng på resten av kroppen å ha stort potensiale. Den nye V-stilen? De kom i hvert fall begge høyt på resultatlista. Vinneren, Lars fra Ørn med 195 poeng, og nummer to, Ørjan fra Jerv/Bever med 178, sverga imidlertid til den tradisjonelle stilen med sats på hoppkanten, landing på to bein og tryning først etter fallgrensa. Først på tredje plass kom Maiwenn med 140 poeng. Beste patrulje i hopp var Ørn foran Jerv/Bever og Skogdue.

Sammenlagtmesteren ble kåra etter plassiffer i de tre øvelsene, og med én førsteplass og to andreplasser var Ørjan en klar vinner foran Lars, mens Espen og Falah delte tredjeplassen. Maiwenn var beste skogdue på femte. I patruljekonkurransen var det likt i plassiffer mellom Jerv/Bever og Ørn, men Ørn ble dømt foran på to førsteplasser.

Avslutningsseremoni. Sekretariatsleder Inger leser resultater og Kristoffer forbereder flaggfiring.Foto: Hanne Birte Hulløen

Etter at vinnerne var kunngjort og flagget tatt ned, kunne alle kose seg i hoppbakken fram til vi måtte gå tilbake gjennom snøværet til Solvika.

Fra Maris kamera (langrennsbildene tatt av Anders og hoppbildene av Kristoffer):

http://galleri.3skien.no/#0

Birtes bilder:

http://galleri.3skien.no/#1