Vi fikk 5-kampen!

Grenland krets har blitt tildelt roverfemkampen i jubileumsåret 2018 etter at roverlaget Troll tok initiativet til å søke. Arrangementet vil finne sted 15.-16. september, sannsynligvis i Skien fritidspark.

Fra femkampen på Nøtterøy i 2017. Kappetertroll fra 3. Skien i hinderløypa. Dette hinderet heter roterende irskebrett.
Foto: Enny Balać

Dette skal bli et arrangement av og for rovere, og i løpet av kort tid blir det kalt inn til et oppstartsmøte for både Troll og andre interesserte rovere. Sjøl om Troll tok initiativet og vil være sentrale i både planlegging og gjennomføring, er meninga å samle roverne i hele kretsen om et felles mål. Prosjektleder og koordinator blir Karoline Syversen fra roverlaget Varg i 1. Solum (og kretsstyret), som først vil sette sammen en komité av etatsledere for konkurransen og fellesfunksjoner som økonomi, sekretariat og teknisk. Disse vil igjen hente inn det de trenger av medhjelpere i sine staber. Dessuten vil det trengs mye mannskap til gjennomføring under selve arrangementet.

Femkamp er rovernes norgesmesterskap, som holdes hvert år den tredje helga i september, og de siste åra har det deltatt rundt 50 lag fra hele landet. Ett lag består av tre speidere over 16 år, der de tre til sammen ikke er eldre enn 65 år eller der to av dem er yngre enn 18 år. De fem øvelsene er (i konvensjonell rekkefølge):

  • Teori (allmennkunnskap)
  • Woodcraft (naturkjennskap)
  • Hemmelig oppgave (praktisk nevenyttig)
  • O-løp (dag + natt)
  • Hinderløype (terrengløype på 6-800 m med ca. 24 ulike hinder)

Vinneren kåres etter et poengsystem der det beste laget i en øvelse får 100 poeng og de andre proporsjonalt etter resultat. Maksimal poengsum er altså 500 poeng, og det skjer dersom ett lag vinner alle fem øvelser.

Femkampen på Nøtterøy i 2017:
//galleri.3skien.no/#!album-52

Femkampen i Rogaland i 2016:
//galleri.3skien.no/#!album-38