Gruppeleir i koronaens tid

Snart begynner speiderhøsten i 3. Skien. Vi varmer opp med å minnes slutten på vårterminen.

Vi gjør koronaåret til kanoårerot!
Foto: Enny Balać

Siden i fjor sommer hadde vi gleda oss til gruppeleir sammen med 1. Sannidal på Levang ved Kragerø. Så kom koronaen med helt nye krav til avstand og hygiene, og når leirplassen alt var i trangeste laget og vann ville måtte hentes langveisfra, måtte vi avlyse.

Hygienetiltak.
Foto: Enny Balać

Men når vi mister en mulighet, åpner det seg en annen. Med Speiderhytta som base kunne vi få til en egen mindre leir for 3. Skien. Vi la opp programmet rundt bruk av kano og hengekøyer, som gir naturlig avstand, og med kjøkkenet og toalettene på hytta og gode bademuligheter i Heivannet var det enklere å holde forsvarlig hygiene. Rett før leiren kom det mindre strenge avstandsregler, men kano, bading og hengekøye er så moro at vi ikke så noen grunn til å forandre konseptet.

På veg over Heivannet mot Speiderhytta. Gruppeleder har en finger med i spillet.
Foto: Trond Engen

Troppen møtte opp søndag formiddag i regnvær og padla over Heivannet. Første måltid var matpakke, siden kjøkkenet ikke var operativt ennå, men det regna såpass at vi gikk inn for å spise.

Trål er træl. Amalie teller masker og trer tau.
Foto: Trond Engen

Fortsatt kraftig regn utover ettermiddagen og kvelden gjorde at vi holdt oss inne mens vi lagde hengekøyer, og til slutt valgte vi å bli på hytta den første natta. Men vi fikk en tur ut for å bade før middag.

Ettermiddagsbad i regnvær. Reidulf padler unna.
Foto: Trond Engen
Etter en regnvåt første dag på leir var det godt å ha hytta til både klestørk og overnatting.
Foto: Enny Balać

Mandag starta med morgenbad med Reidulf før flaggheis og frokost.

Ferdig med morgenbadet. Straks klart for flaggheis.
Foto: Enny Balać
Frokost på Spiederhytta.
Foto: Enny Balać

Været blei snart fint, og planene for dagen var tur til roverhytta Godset ved Frotjenn og trening på kameratredning fra kano.

Turen skulle ta mye av dagen, men gruppeleder glemte å gi oppgavene som skulle løses på vegen, så alle var tilbake tidlig på ettermiddagen og kunne slå opp hengekøyene før kanoøvelsen.

Johan spenner opp hengekøya.
Foto: Trond Engen
Guri tester hengekøya. Foto: Trond Engen

Køyene var knapt oppe før det kom et nytt kraftig regnvær, og vi valgte å utsette øvelsen til neste dag. Men igjen rakk vi et bad før middag, og så brukte troppsleder ettermiddagen til å gå gjennom merker fra tida med hjemmespeiding.

Troppen går gjennom merkene de har tatt i vår.
Foto: Trond Engen

Utover kvelden klarna det opp, men siden vi ikke hadde fått gjort klar bålplassen, blei det inneleirbål. Men det var en fin sommerkveld, og troppen sov ute i hengekøyene.

Verden sett fra en reketrål.
Foto: Enny Balać

Tirsdag kom med nytt morgenbad. Det var strålende vær, som seg hør og bør når det både er sankthansaften og dagen småspeiderne skal komme. Eller småspeideren, for den ene av de to påmeldte var blitt syk. Mens gruppeleder dro for å møte i Solvika, fikk troppen endelig holdt kanoøvelsen.

Therese henger på og stabilserer kanoen til Birk og Johan mens de snur hennes.
Foto Enny Balać
Småspeider Vemund på veg langs Heivannet. Ute på vannet har troppen kanoøvelse.
Fot: Trond Engen

Etter lunsj på hytta dro speiderne på padle- og badetur til Solvika, mens lederne rydda i tunet og satte i stand bålplassen til familieleirbålet.

Vemund er alt varm i trøya. Da passer det godt med en badetur. Skogduene er veldig klare.
Foto: Enny Balać
Badetur til Solvika på sankthansaften.
Foto: Enny Balać

Familiene begynte å komme i sjutida. Denne gangen hadde vi ikke bare invitert til sankthansleirbål med opptagelse, men også til å overnatte, og det var flere som tok invitasjonen. Hengekøyene fikk gode skussmål.

Nyopptatte Marthe og resten av Skogdue ved bålpanna etter leirbålet.
Foto: Enny Balać

Onsdag avslutta vi som vanlig med å rydde etter oss. Og så rakk vi enda et bad før vi padla tilbake over Heivannet.

Gjengen som var igjen til slutt og lasta på kanohengeren. Fra venstre Jan Terje, Birte, Bendik, Reidulf, Enny, Therese og Amalie.
Foto: Noen med Enny sitt kamera.