2022 – et legendarisk speiderår har begynt!

Det er snart gått to måneder av året. Vi har hatt koronanedstenging, karantener på skolene og stadige endringer i planene. Så hvorfor kan jeg mene at dette er starten på et år for historiebøkene?

Nettopp derfor. Vi har stått på bås i to år. Speidere i hele verden har stått på bås. Nå slipper vi ut, og vi har en enorm energi og lyst til å få til ting. Vi ser det overalt.

Vi kan begynne helt nær oss, her hjemme i gruppa.

 • Det første som skjer er troppsmesterskapet på ski helga 12.-13. mars. Dette er en tradisjon vi endelig kan ta opp igjen, og nå har visst til og med snøgudene kommet på vår side. I Ski-TM er det bare én fast regel: Alle øvelser skal gjennomføres på samme par ski. Ellers er det få krav til utstyr og ferdigheter, kun til innstilling. Her gjelder det å tryne med stil og overbevisning.
Stil og overbevisning. Amalie i 2018.
 • Allerede helga etter, 19.-20. mars, blir det hyttetur for aspirantpatrulja. Og bare fordi vi har lov til det, ber vi med oss aspirantene i 8. Skien. For noen blir dette den aller første speiderturen. For andre blir det et gjensyn med Speiderhytta på ei ny tid av året. For alle er det en sjanse til å bli enda bedre venner og enda mer klar for livet i troppen.
Speiderhytta om vinteren.
 • I påska tar roverlaget opp igjen en god tradisjon med fjelltur i nærområdet, der de inviterer med seg førerpatrulja og de andre speiderne på ungdomsskolen.
Rovere med ski.
 • Så er det «pinseleir» i himmelfartshelga. Da blir aspirantpatrulja tatt opp i troppen, det blir delt ut striper til nye peffer og asser, og plutselig er vi igjen en tropp slik vi aller helst vil være: mange patruljer sammen på leir. Det er ingen dristig spådom at det blir stor innsats i leker og konkurranser og at avslutningsleirbålet kommer til å bli både langt og kreativt.
Bygging av gapahuk på pinseleiren i 2017.
 • Det blir også noen spennende rekrutteringsprosjekter i vår, spesielt i anledning Frivillighetens år, men det får vi komme tilbake til når det er blitt litt mer håndfast.

Neste ring er kretsen.

 • Det blir trøkktur for speidere på ungdomsskolen med snøhule og skredsikring som tema. Lifjell helga 25.-27. mars. Åpent også for rovere. Trøkkturene hvert halvår er også en fin sjanse til å få og møte igjen venner utafor gruppa. Vi håper alle kan være med.
Graving av snøhuler. (Foto: Espen Willersrud, Nedre Buskerud krets)
 • Peff 1 er alt i gang, med fem deltakere fra 3. Skien.
 • Det utsatte Peff 2 2021 (haikekurset) blir holdt i mars-april. Det kan bli en ny vri med en ny årstid, men det veit vi ikke helt ennå. De i troppen som har Peff 1 fra før men ennå ikke Peff 2 må holde av onsdag 23. mars og helga 1.-3. april. De som tar Peff 1 nå i vår, får sjansen til høsten.
 • I april er det kretsbannerkonkurranse og Shere-Kahns skinn, som vil bli arrangert ved Åletjern og hoppbakken på Gulset. Dette blir første gang på tre år, og derfor gjør vi ekstra mye ut av det. Det er sanktgeorgsdag på lørdag, og vi gjør den til en feiring av speiding i Frivillighetens år og at vi er i gang igjen. Troppen og aspirantpatrulje møter opp fredag kveld og blir til søndag, mens småspeidernes konkurranse blir på lørdag.
Småspeiderne i 3. Skien vant Shere-Kahns skinn i Kroken i Drangedal i 2017. Kjenner du noen fjes?
 • Lederkursa er i gang igjen, med Trinn 2 i mars og Trinn 3 planlagt i juni.
 • Så begynner vi ny kursrekke med Lederstart og Trinn 1 til høsten. Dit skal både ferske rovere, hjemvendte gamle speidere og nyrekrutterte foreldre, En fin og mangfoldig gjeng.

Så er det nasjonalt, i speiderforbundet.

 • To avanserte lederkurs (for ledere og rovere over 18 år) holdes for første gang på lenge. Fjellederkurset begynner nå til helga (etter først å ha blitt utsatt pga. smittevernregler) og varer ei hel uke. Vi mener det er Norges beste kurs i fjelledelse. Kanskje litt seint å melde seg på, men det er lov å prøve. I himmelfartshelga er det turlederkurs i kano, som handler om speiderledelse i kano. Kræsj med pinseleiren vår, men verd å få med seg. Gruppa betaler kursavgiften til begge kurs.
 • Det blir NM i Speiding i Trøndelag helga 10.-12. juni. Klarer noen av patruljene våre å gjøre det så bra på kretsbanneren at de kvalifiserer seg? I så fall blir det de «gamle» patruljene fra før pinseleiren.
Sist det var NM var i 2019. Da arrangerte Grenland krets i Fritidsparken. Skogdue var med (og en jerv)
 • For aller første gang blir det arrangert Nasjonal Peffsamling. Peffer fra hele landet samles i Vennesla 24.-26. juni. Gruppa betaler reise og deltakelse for (de nye) peffene.
Illustrasjonsfoto til peffsamling. Foto: Mads Ankarstrand
 • 11.-18. juli blir det Nasjonal Roverleir på Tredalen i Hvaler. Det skulle det egentlig ikke vært i år, men det stopper ikke arrangørene i 2022. Roverne kan være med her og rekke leir i Danmark etterpå.
Leir i Tredalen i 2021. Foto: speiding.no

Og til slutt internasjonalt.

 • 27. juni til 4. juli arrangeres Nordic Adventure Race 2022 av Føroya skótaráð. Dette er også et helt nytt arrangement. Det er «trøkkturen over alle trøkkturer», ei uke med vandreleir og speiderkonkurranser på Færøyene, i patruljer med speidere i ungdomsskolealder fra alle nordiske land. Rovere og ledere kan være med som stab. Man kan søke om støtte til deltakelse fra kretsen.
 • Og selvfølgelig Spejdernes lejr i Danmark 23.-31. juli med 40 000 speidere og fantastisk stemning. Både arrangører og deltakere har mye å vise, og speidere fra hele Europa vil finne hverandre i felles aktiviteter, leirbål og prosjekter. Det vil knyttes nye speidervennskap mellom speidere og speidergrupper, og kanskje avtales framtidige besøk.
3. Skien bygger bord på Nord 2017.

… og da har vi knapt nevnt høsten!

Men alt dette er bare arrangementer. Det som vil gjøre det til et legendarisk år, er vi. Oss. Speiderne i gruppa. Fordi vi etter to år på bås vil gå inn i hvert av disse arrangementene med glede og lyst og trang til å få til noe bra.

Og kanskje blir det så bra at vi kan sitte i 2023 eller 2026 og tenke at var nå egentlig 2022 så spesielt, vi har det jo sånn hele tida!