Stjernerenn på Svanstul

på tross av arrangørtabber

Med snømangel i lavlandet alt første helg i mars ble årets troppsmesterskap på ski flytta fra 5. Skiens hytte i Fjelldalen til Stjernehytta på Svanstul. Deltakelsen var sånn passe, men innsatsen var stor.

Fabian med god høyde over kulen. Dette blir langt!
Fabian med god høyde over kulen. Dette blir langt! Foto: Kristoffer Nilsson

Etter en kort budsjettgjennomgang med kritisk evaluering av tilgjengelig tid, arbeidskraft og økonomiske ressurser ble det klart at man ikke kunne konkurrere med OL i Sotsji, og det ble valgt et noe mer moderat investeringsnivå på de fleste nyanlegg. Til gjengjeld var anbudsprosessen oversiktlig, klar og rettferdig. Skogdue ble tildelt slalåmanlegget, Ørn fikk hoppbakken og Jerv langrennsløypa.

Enny preparerer slalåmløypa. Foto: Kristoffer Nilsson
Enny preparerer slalåmløypa. Foto: Kristoffer Nilsson

Åpningsøvelsen skulle vært langrenn, men dessverre ble løypa underkjent av juryen. isteden rykka slalåmrennet fram på programmet. I Ski-TM kjøres slalåm i tre omganger, og sammenlagtvinneren kåres etter sammenlagttid i de to beste omgangene — det vil si at dårligste omgangstid strykes.

Bjørn Vegard styrer starten. Alexander M. venter på klarsignal. Foto: Kristoffer Nilsson
Bjørn Vegard styrer starten. Alexander M. venter på klarsignal.
Foto: Kristoffer Nilsson

Første omgang var dramatisk med flere utkjøringer. Fabian (for anledninga i Skogdue) var best av dem som kom i mål, fulgt av Enny (Skogdue), Alexander M. (Ørn denne gangen) og Andreas (Ørn).

I andre omgang kom alle til mål. Fabian hadde igjen beste tid og holdt ledelsen, mens Andreas kjørte seg opp til andreplass, Alexander M. lå fortsatt på tredje, mens Enny falt ned til fjerdeplass, Av dem som hadde kjørt ut i 1. omgang, gjorde særlig Jonas (Jerv) det bra med tredje beste omgangstid og lå godt an til å kjøre seg inn på pallen med en god sisteomgang.

Sander i fint driv. Foto: Kristoffer Nilsson
Sander i fint driv. Foto: Kristoffer Nilsson

Siste omgang var den beste totalt sett, uten utkjøringer og med gode omgangstider av nesten alle. Debutanten Alexander M. og Andreas var av de få som ikke var på topp. Dermed kunne Jonas knipe tredjeplassen. Enny leverte en ny god omgang og tok tilbake andreplassen. Fabian fikk sin svakeste omgangstid, men hadde likevel bestetid for tredje gang og ble soleklar vinner.

Falah gjennom porten med god margin. Alexander K. følger med. Foto: Kristoffer Nilsson
Falah gjennom porten med god margin. Alexander følger med. Foto: Kristoffer Nilsson

Men underkjenning av langrennsløypa skulle dessverre ikke bli den største arrangørskandalen. Poengsystemet viste seg å ikke fungere i slalåmrennet, dels på grunn av utilstrekkelig opplæring av funksjonærene, dels på grunn av feilprogrammering. Og den ansvarlige for systemet var på mystisk vis uteblitt fra hele arrangementet, etter sigende i ferd med å planlegge flukt til Japan. Dermed måtte utregning av endelige resultater vente til årsmøtet tirsdagen etterpå.

Sjeffunksjonæren er betenkt. Foto: Kristoffer Nilsson
Sjeffunksjonæren er betenkt. Foto: Kristoffer Nilsson

Så var første renndag over. De som ville kunne dra på skitur. Andre ble hjemme og hadde snøballkrig. Om kvelden var det leirbål.

Søndag morgen begynte med hopprenn. Reglene er stort sett de samme som i slalåm, med to tellende omganger av tre. Et vidt reportoar av stiler var i bruk, men i år var det ikke stildømming, så det var lite å hente på originale landinger.

Torjus hopper pent men ikke langt i første omgang. Foto: Kristoffer Nilsson
Torjus hopper pent men ikke langt i første omgang. Foto: Kristoffer Nilsson

Fabian begynte dagen som han slutta den foregående og tok ledelsen etter første omgang med et hopp på 6 m, fulgt av Sander (Ørn) med 5 m og Andreas med 3,5 m og Mari (Skogdue) med 3 m.

Emilie kom midt på lista etter tre jevne hopp. Foto: Kristoffer Nilsson
Emilie kom midt på lista etter tre jevne hopp. Foto: Kristoffer Nilsson

I andre omgang slo Sander til med hele 6,5 m, men det var ikke nok til å ta ledelsen fra Fabian, som igjen hoppa 6 m. Andreas trygga tredjeplassen med et femmetershopp. Enny og Torjus (Jerv) hadde begge hatt en svak førsteomgang, men hoppa nå henholdsvis 5 og 5,5 m og la seg på delt 4. plass. Også Mari økte til 4 m, men ikke nok til å holde unna.

Enny satser alt! Foto: Kristoffer Nilsson
Enny satser alt! Foto: Kristoffer Nilsson

Siste omgang er muligheten for dem med et svakt eller middels omgangsresultat til å gjøre et byks på listene. Fabian med 6 m for tredje gang og Sander med 5 m var det ingenting å gjøre med, men med 5,5 m kunne Enny hoppe seg opp på 3. plass. Andreas med 5 m fikk fjerdeplassen, mens Torjus hoppa 4 m og datt ned til femte.

Fabian i siste omgang. Foto: Kristoffer Nilsson
Fabian i siste omgang. Foto: Kristoffer Nilsson

Etter lunsj og rydding og vasking av hytta var det tid for langrenn. Den nye løypa gikk gjennom trolsk skoglandskap. Vinner ble igjen Fabian med 2:32, fulgt av fjorårsvinneren Falah med 2:45. Disse to var i særklasse foran neste pulje, Jonas med 3:31, Enny på 3:42 og Emilie (Skogdue) på 3:46.

(Dessverre mangler vi bilder fra langrennet. Hvis noen har, vil vi gjerne få bruke dem.)

Med tre strake seirer i øvelsene var det ikke tvil om hvem som skulle ta sammenlagtseieren. Fabian tok 60 poeng av seksti mulige. På andreplass kom Enny med 47,5, så Andreas med 42, Sander med 38,9 og Falah med 38,7.

I patruljekonkurransen regnes gjennomsnittlig poengsum for deltakerne fra hver patrulje. Med Fabian og Enny på de to første plassene er det vel ingen overraskelse at Skogdue ble klart best med et gjennomsnitt på 44,0 poeng. Men også Emilie og Mari bidro til seieren. Begge hadde resultater over gjennomsnittet for de to andre patruljene. Ørn med 33,1 poeng kneip andreplassen så vidt foran Jerv med 31,9.

Alle bildene til Kristoffer (disse og mange fler) fins i enda større format på galleriet.

Fullstendige resultater: Ski-TM 2014